Help pake en beppe de fakânsje troch!

Crocusvakantie 27 februari tot 3 maart
Voor meer informatie over verschillende activiteiten: www.helppakedevakantiedoor.nl
Kinderen hebben op vertoon van opa en oma vrij entree. Volwassenen betalen de normale toegangsprijs. De meeste activiteiten zijn gratis, soms wordt een kleine vergoeding gevraagd. Ouders zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Bijzondere activiteiten in Leeuwarden

Tresoar en Fries Film Archief
Boterhoek 1, Leeuwarden

28 februari, 29 februari, 1 maart en 2 maart: Help Pake en Beppe de vakantie door!

Hoe help jij je pake en beppe de voorjaars vakantie door?  Bij Tresoar kun je in de spelonken op zoek gaan naar Erik. Om 13.30 en 15.00 kan de zoektocht beginnen. Je krijgt een zaklamp mee om hem te gaan zoeken! Als je Erik gevonden hebt, vertelt  hij je een spannend verhaal.  Als het verhaal uit is ga je weer naar de gewone wereld om een stoere poster of krant te maken over het verhaal.

Stoere beroepen, sporten en daden in beeld

Stoere praatjes en plaatjes (6 tot 12 jaar)
Waar: Tresoar, Fries Filmarchief
Leeftijd: 4 tot 12 jaar
Kosten:
Data: 27 februari tot 3 maart 2012
In de bioscoop van Tresoar draait het Fries Film Archief continu tien korte filmpjes met oude beelden van stoere beroepen, sporten of daden. Bij de filmpjes klinken spannende en herkenbare tunes. Kom kijken en huiver!
Maandag van 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur in Tresoar en het Fries Filmarchief..

Historisch Centrum Leeuwarden (4 - 12 jier)
Grienewei 1, Ljouwert
In it ramt fan de jierlikse aktiviteiten foar bern yn 'e maaitiidsfakânsje, stiet it Histoarysk Sintrum Ljouwert (HSL) yn it teken fan 2.000 jier Ljouwert. Kom mei pake en beppe nei it HSL en ûntdek it stoere ferline fan de stêd!
Mei û.o. histoaryske workshops, de Aldehou beklimme, stedskuier mei smartphone (smartphone fan HCL)

Tryater
(8 jier en âlder)
Spesjaal yn de foarjiersfakânsje kinne bern op fertoan fan harren pake en beppe û.o. fergees nei de famyljefoarstelling It geheim fan ’e Kânselier op 3 maart op De Lemmer. Seal De Hege Fonnen. It stik begjint om 19.30 oere. Dizze spannende en humoristyske foarstelling is geskikt foar elkenien fan 8 jier en âlder. Dus net allinne foar folwoeksenen. Folwoeksenen betelje wol foar de foarstelling, bern binne fergees. Reservearje kin op 0514-561638.

Fries Museum
Turfmarkt 11, Leeuwarden
Thema Reizen

Ga met je pake en beppe op reis in het Fries Museum! Voor alle leeftijden is er het Gevonden Voorwerpen Spel, een erg leuke speurtocht die door het hele museum gaat. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar is er de ZILVER-verhalen-ZOEKER waarmee je kunt speuren naar de verhalen achter de fonkelende spullen in de zilverkelder. Van dinsdag tot en met vrijdag kun je om 14.00, 15.00 en 16.00 uur mee met de avontuurlijke Wereldreis door Windows. Wees er snel bij want geen reis is hetzelfde!
Of ga je liever samen met een reisleider op ontdekkingsreis door de Friese geschiedenis? Dit kan van dinsdag tot en met vrijdag om 13.30, 14.30 en 15.30 uur en duurt 20 minuten. Je mag al meereizen door Windows vanaf 4 jaar. Ben je 8 of ouder? Dan kun je ook voor de reis door de Frieze geschiedenis kiezen. Graag opgeven bij het reisburo in de entreehal van het museum.

Verzetsmuseum
Turfmarkt 11, Leeuwarden
Bijzondere verhalen

Vanaf 10 jaar kun je met je pake en beppe naar Verzetsmuseum Friesland! Ontdek al puzzelend verschillende verhalen en verrassende voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Dat kan elke dag, met de puzzeltocht die je bij het reisburo mag ophalen. Ook kun je iedere dag luisteren naar een bijzonder verhaal. Op dinsdag vertelt Gerrit Fokkema hoe hij tijdens ‘De Overval’ samen met 50 anderen bevrijd werd door het verzet. Een dag later kun je luisteren naar Trienke Postma-Friso. Hoe was haar leven als kind wiens ouders een Joods jongetje in huis hadden genomen? Donderdags kun je luisteren naar Harry Stinis over zijn leven als kind van een verzetsstrijder in oorlogstijd. Vrijdag kun je van Gelske van der Vlugt horen hoe haar leven in een Jappenkamp was. De verhalenvertellers starten om 13.30 en 15.00 uur. Graag vooraf opgeven bij het reisburo in de entreehal van het museum.

Princessehof Leeuwarden (4 tot 12 jaar)
Grote Kerkstraat 11
11.30 - 13.00 uu en 14.00 - 15.30 uurr: Workshop Draken schilderen
Speurtocht en draak schilderen op een tegel
11.30 - 13.00 uur en 14.00 - 15.30 uur: Workshop Kever kleien
Tentoonstelling 'Schwarm'bekijken en een kever kleien
Vooraf opgeven via telefoon: 058-2948958

Natuurmuseum Fryslân (4 - 12 jaar)
Schoenmakersperk 2
Survivelbaan in het Rabobank Atrium
Kampvuur en kampeerplek
Knutselactiviteiten, Speurtocht, workshops
Open op 25 februari t/m 4 maart van 10.00 - 17.00 uur

Museum De Grutterswinkel (4 - 12 jaar)
Nieuwesteeg 5
Thematentoonstelling 'Wat een genot'
Nostalgisch snoepgoed proeven
Filmpjes bekijken uit vroegere tijden
In de winkel zelf snoepjes kopen en afwegen